Az euró jelenlegi formájának helyessége mindig is vitatott volt, de ugyanakkor vitathatatlan, hogy az Európai Unió államai közti szorosabb pénzügyi együttműködésnek nagyok lehetnek az előnyei. Az euró jelenlegi formájával szembeni kritikát Martin Feldstein, a Harvard professzora és Reagan elnök gazdasági tanácsadó testületének elnöke indította meg még 1997-ben, és e kritika egyik legújabb eleme a Nobel-díjas Stiglitz 2016-ban megjelent könyve. E kritikának nyilván szerepe lehetett a brit kilépésben, valamint abban, hogy két skandináv állam elutasította az eurót, két további pedig az EU-ba belépést is.

Keynes 1942-ben, a Nemzetközi Valutaalap megalapítására vezető és az amerikaiaknak megküldött javaslatában nemzetközi pénz, a bancor bevezetését vetette föl. Ez megvalósította volna a nemzetközi pénz előnyeit, de fenntartotta volna az egyes országok indokoltnak látszó mértékű pénzügyi önállóságát. E cikk szerzője az a nézetet adja elő, hogy Keynes e 80 éves és a világ egészének pénzrendszerére vonatkozó javaslata ma is és európai méretekben is időszerű.

A tanulmány szerkesztett és lektorált formában jelenik majd meg a Közgazdasági Szemle folyóiratban 2020 folyamán. Köszönjük a szerkesztőségnek, hogy hozzájárult a jelen nyers változat közzétételéhez, amelynek teljes szövegét itt már most elolvashatja.